vysoce olejnaty olej obr3
Různé složení olejů/tuků může být mírně matoucí. Proto s vysvětlením, proč je vysoce olejnatý olej pro zdraví prospěšný, začneme základním rozdělením.

Základní složení olejů:
Nasycené mastné tuky - tepelně stabilní a odolávající oxidaci či jinak řečeno nežádoucí chemické změně. Lze je nalézt hlavně v červeném mase, kuřecím mase, a také například v kokosovém oleji.

Polynenasycené mastné tuky - když jsou vystaveny teplu a světlu, mohou oxidovat a vytvářet nebezpečné volné radikály. Nacházejí se v různých druzích zeleniny. Ve větším množství je lze také nalézt v běžném slunečnicovém oleji, kde prošly chemickou úpravou - hydrogerací, aby byly tepelně stálejší.

Mononenasycené mastné tuky - jsou tekuté při běžné pokojové teplotě, jsou teplotně odolnější než polynenasycené mastné tuky. Do cca 200°C - 220°C.  Najdeme je v olivovém oleji, mandlích, avokádu atd.

Tkáně v těle jsou tvořeny z větší části nasycenými tuky a mononenasycenými tuky. Omega-6 (polynenasycené mastné) tuky nejsou moc zastoupeny v lidských tkáních.

Aby byl olej pro Vaše zdraví prospěšný, musí mít vysokou teplotní stabilitu. Kromě teplotní stability oleje je také důležitá oxidační stabilita. Možná jste zpozorovali, když otevřete olej, že se po nějakém čase změní jeho vůně -zatuchne. Byla totiž vyvolána nežádoucí chemická reakce.

Vysoce olejnatý slunečnicový olej z naší nabídky:

Má následující složení:

Nasycené mastné kyseliny 7g
Polynenasycené mastné kyseliny 11g
Mononenasycené mastné kyseliny 82g

Má vysoký obsah mononenasycených tuků, dokonce více než olivový olej. Má velmi malý obsah polynenasycených tuků, které nejsou teplotně stabilní. Následně tedy olej není třeba hydrogenerovat, aby se zastabilizovaly polynenasycené tuky. Je bezpečný pro člověka i při úpravě - studeným lisováním bez další chemické úpravy.
Neobsahuje transmastné tuky a cholesterol.
Má příjemné aroma. Není geneticky modifikovaný - vysoký obsah kyseliny olejů vznikl šlechtěním.
Má vysokou oxidační stabilitu.
Je teplotně stabilní - do teplot 200°C. Proto se hodí na vaření, smažení, dušení atd.